Hirsiladon pohjien teko:

Tässä hieman infoa pohjien teosta Ladolle. Toki täytyy aina muistaa, että paikat ovat erilaisia, joten tervettä maalaisjärkeä on hyvä käyttää, tässäkin asiassa.

Tässä esimerkkipaikassa tiedettiin, että paikka jonne lato haluttiin pystyttää, oli pohjaltaan kovaa moreenia ja vieläpä loiva mäki, joten sade-/sulamisvedet ei olisi tässä ongelma. Pohja oli itseasiassa ennen ollut parkkipaikka, joka vain oli vuosien saatossa heinettynyt sen käytön puutteen vuoksi. Joten emme lähteneet kuorimaan heinikkoa sen kummemmin pois.

 

Pohjalle levitettiin ensiksi suodatinkangas estämään murskeen painumista ja sekoittumista maahan. Se estää myös alustan heinettymistä jonkin verran.

SödeFix Rakoliiterille pohjien tekoa (3)

 

Suodatinkankaan päälle levitettiin 20-30 cm paksu murskekerros (0-16mm mursketta), joka lätkättiin tiviiksi ja tasattiin suoraksi. Murskeen päälle aseteltiin aluskivet oikealle etäisyydelle toisistaan (alempaa löytyy mittakuva). Tässä kohteessa käytettiin ihan perinteisiä pihalaattoja, kooltaan 30x30x5 cm. Näitä laitettiin aina kaksi päällekkäin, jolloin saatiin kehikko ja lattianiskaset 10cm irti maasta.

Aluskiviksi kelpaa myös leca-harkot, pilariharkot tai vaikka luonnonkivet, se on aina vähän makuasia mitä kukakin haluaa käyttää.

 

Hirren ja aluskiven väliin on hyvä laittaa aina sokkelikaistale!

Välillä aina tulee kysymyksiä miksi näin paljon pitää laittaa laattoja ladon alle, eikö vähempikin riittäisi?! Ideana tässä on, että nurkkiin tulevat laatat (4kpl) kannattelevat ladon kehikkoa, ja keskelle tulevat laatat (15kpl) tulee lattianiskasten alle. Sitten kun lattiaa, tehdään niin siinä jätetään lattialaudat irti kehikon alimmista hirsistä n. 1cm verran, jolloin ladon lattia jää ”uivaksi”. Tässä on taas sellainen etu, että jos/kun lattia painuu vuosien saatossa halkojen painosta maahan jonkin verran, niin se ei painata ja väännätä kehikkoa mukanaan. Sillon lattia saa ”elää omaa elämää” ja kehikko pysyy aina suorassa ja ryhdissä.

Monesti ladoissa on myös aina takaseinällä puita tai muuta tavaraa painona ja etuosa tyhjillään. Välillä näkee sellaisia latoja, että ne ovat ”keulapystyssä valmiina lähtemään lentoon”. Eli vuosien saatossa pohjat antaneet vähän periksi ja koska on lattia kiinni kehikossa, niin se on väännättänyt koko ladon kieroon.

Tällä minun pohjien ja lattian toteutuksella pyrin välttämään juuri näitä ”lentoon lähteviä latoja”. Kun lattia jätetään uivaksi, niin vaikka se vuosien saatossa painuisi vähän maahan, niin kehikko pysyy kuitenkin ryhdissä.

SödeFix Rakoliiterille pohjien tekoa (6)

 

Murskepeti olisi hyvä tehdä vähintään 4.5m x 4.5m kokoisena ettei nurkkalaatat jäisi vain täpärästi murskeen päälle. Mielummin vaikka 5m x 5m, jos tila ei ole esteenä. Nämä mitat koskevat nimenomaan vakiokokoista latoa.

Vakiokokoinen hirsilato (harjakatolla) on räystäiden kanssa ulkomitoiltaan 4.6m x 4.6m (räystäistä mitattuna).


3.2m x 3.2m Ladon aluskivien sijoittelu:

Rakoliiterin pohjat

Yllä olevan mittakuvan voi ladata myös PDF tiedostona, Ladon aluskivet – 3.2m x 3.2m


2.2m x 2.2m Ladon aluskivien sijoittelu:

Hirsiladon pohjat

Yllä olevan mittakuvan voi ladata myös PDF tiedostona, Ladon aluskivet – 2.2m x 2.2m


Mikäli tästä et löydä tilaamaasi ladon mittakuvaa, niin pyydä sellainen tarvittaessa ennen pohjien tekoa!