Liiterin pohjien tekoon vinkkejä:

Tässä hieman infoa pohjien teosta Ladolle.
Toki täytyy aina muistaa, että paikat ovat erilaisia, joten tervettä maalaisjärkeä on hyvä käyttää, tässäkin asiassa.
Hirren ja aluskiven väliin on hyvä laittaa aina sokkelikaistale!

Aluskiviksi kelpaa esimerkiksi pihalaatat, leca-harkot, pilariharkot tai vaikka luonnonkivet, se on aina vähän makuasia mitä kukakin haluaa käyttää. Nyrkkisääntönä olisi ehkä hyvä kuitenkin muistaa että hirret tulisi vähintään 10cm irti maasta, mielummin liikaa kun liian vähän. Yksi todella hyvä vaihtoehto on ensin esimerkiksi 300x300x50 pihalaatta, ja sen päälle 240x240x195 pilariharkko. Tällä ratkaisulla kehikko saadaan reilusti irti maasta, sekä vaikka tulevaisuudessa tulisi hieman maannousemaa niin hirret eivät heti vastaisi maahan.

Ensimmäinen hirsikierros + lattianiskat aseteltuna paikalleen.

Välillä aina tulee kysymyksiä miksi näin paljon pitää laittaa laattoja ladon alle, eikö vähempikin riittäisi?! Ideana tässä on, että nurkkiin tulevat laatat (4kpl) kannattelevat ladon kehikkoa, ja keskelle tulevat laatat (15kpl) tulee lattianiskasten alle. Sitten kun lattiaa tehdään, niin siinä jätetään lattialaudat irti kehikon alimmista hirsistä n. 1cm verran, jolloin ladon lattia jää ”uivaksi”. Tässä on taas sellainen etu, että jos/kun lattia painuu vuosien saatossa halkojen painosta maahan jonkin verran, niin se ei painata ja väännätä kehikkoa mukanaan. Sillon lattia saa ”elää omaa elämää” ja kehikko pysyy aina suorassa ja ryhdissä.

Tällä minun pohjien ja lattian toteutuksella pyrin välttämään juuri näitä ”lentoon lähteviä latoja”. Kun lattia jätetään uivaksi, niin vaikka se vuosien saatossa painuisi vähän maahan, niin kehikko pysyy kuitenkin ryhdissä.

Murskepeti olisi hyvä tehdä vähintään 4.5m x 4.5m kokoisena ettei nurkkalaatat jäisi vain täpärästi murskeen päälle. Mielummin vaikka 5m x 5m, jos tila ei ole esteenä. Nämä mitat koskevat nimenomaan vakiokokoista latoa. Vakiokokoinen hirsilato (harjakatolla) on räystäiden kanssa ulkomitoiltaan 4.7m x 4.7m (räystäistä mitattuna).


Toinen esimerkki pohien teosta:

Tässä esimerkkipaikassa tiedettiin, että paikka jonne lato haluttiin pystyttää, oli pohjaltaan kovaa moreenia ja vieläpä loiva mäki, joten sade-/sulamisvedet ei olisi tässä ongelma. Pohja oli itseasiassa ennen ollut parkkipaikka, joka vain oli vuosien saatossa heinettynyt sen käytön puutteen vuoksi. Joten emme lähteneet kuorimaan heinikkoa sen kummemmin pois.

Pohjalle levitettiin ensiksi suodatinkangas estämään murskeen painumista ja sekoittumista maahan. Se estää myös alustan heinettymistä jonkin verran.

Suodatinkankaan päälle levitettiin 20-30 cm paksu murskekerros (0-16mm mursketta), joka lätkättiin tiviiksi ja tasattiin suoraksi. Murskeen päälle aseteltiin aluskivet oikealle etäisyydelle toisistaan (alempaa löytyy mittakuva). Tässä kohteessa käytettiin ihan perinteisiä pihalaattoja, kooltaan 300x300x50. Näitä laitettiin aina kaksi päällekkäin, jolloin saatiin kehikko ja lattianiskaset 10cm irti maasta.

Kehikkoa ei haluttu nostaa tässä tapauksessa pilariharkoilla turhan korkealle, koska edessä murskepeti nosti jo alustaa yli 30cm korkeammalle muusta ympäröivästä maasta.

 

 

 

3.2m x 3.2m Ladon aluskivien sijoittelu:

Rakoliiterin pohjat

Yllä olevan mittakuvan voi ladata myös PDF tiedostona, Ladon aluskivet – 3.2m x 3.2m


2.2m x 2.2m Ladon aluskivien sijoittelu:

Hirsiladon pohjat

Yllä olevan mittakuvan voi ladata myös PDF tiedostona, Ladon aluskivet – 2.2m x 2.2m


Mikäli tästä et löydä tilaamaasi ladon mittakuvaa, niin pyydä sellainen tarvittaessa ennen pohjien tekoa!